Monday, May 12, 2008

Kajian Ilmu Di Pasai dan Banda Aceh

Alhamdulillah, pada 25 April-2 Mei 2008 yang lalu grup X-Gem (Ekspedisi Generasi Muda) telah selamat menjalankan projek menjejak perjalanan Ibn-Batuttah. Berkat hasil usaha daripada semua pihak, projek ini telah berjalan dengan lancarnya. Buat pengetahuan semua, Pasai adalah negara pertama yang kami pilih untuk membuat kajian mengenai perjalanan Ibn-Batuttah. InsyaAllah, jika diizinkan Allah negara-negara yang seterusnya akan kami jejaki.

Misi utama projek ini adalah menjejak Ibn-Batuttah di Pasai, meninjau latar sejarah Kerajaan Aceh, dan mengkaji pemikiran ulama dan tokoh.Alhamdulillah, semasa pertemuan kami dengan Ketua Dinas Budaya Parwisata Pemuda dan Olahraga (DISBUDPARPORA),Kabupaten Aceh Utara, kami telah menjumpai sebuah buku yang ada mencatatkan mengenai perjalanan Ibn-Batuttah di Pasai. Tajuk buku tersebut adalah 'Kronika Pasai' yang ditulis oleh Prof. Dr. Teuku Ibrahim Alfian, M.A. Beliau merupakan Guru Besar Fakultas Ilmu Budaya Universitas Gadjah Mada.

Antara tempat yang kami tuju sepanjang 8 hari kami disana adalah Makam Sultan Malikussaleh dan Sultan Malikul Dhahir, Makam Ratu Nahrisyah, Tugu Pahlawan Cot Plieng, Muzium Provinsi Nanggroe Aceh Darussalam, kawasan bencana Tsunami, Rumah Asuh The Habibie Center, gedung-gedung ilmu dan banyak lagi tempat-tempat yang bersejarah di Pasai dan Banda Aceh.

Buat makluman semua, projek ini bukan yang pertama dan terakhir. InsyaAllah, jika diizinkan projek susulan akan dilaksanakan tidak lama lagi.

Laporan Oleh :
Syafa