Monday, March 29, 2010

Santai Bersama Buku

Kuala Lumpur, 28hb Mac 2010 - GPTD telah mengadakan program Santai Bersama Buku sempena Pesta Buku Antarabangsa 2010 di PWTC. Seramai 15 orang telah menyertai program ini termasuk seorang rakan GPTD dari Korea. Program dimulakan pada sebelah pagi dengan masing-masing bergerak mencari buku-buku yang inign dibeli. Sebelah petangnya semua berkumpul di warong untuk membasah tekak sambil berkongsi buku-buku yang telah mereka beli. Objektif program ini diadakan adalah meneratkan lagi ukhwah sesama ahli berkenal-kenalan dan berkongsi buku-buku yang akan dijadikan bahan bacaan untuk grup masing-masing.

Untuk lebih gambar sila klik sini.

Friday, March 26, 2010

Kunjungan ke Cardiff, Wales

Cardiff, 23 Mac / 7 Rabiulakhir - Saudara Jufitri, Pengerusi GPTD meneruskan siri kunjungan beliau benua Eropah dengan kali ini mengunjungi Cardiff, Wales. Beliau sempat menziarahi Masjid al-Manar Islamic & Cultural Centre dan berdialog bersama para pelajar Malaysia di sana. Pelbagai persoalan semasa melibatkan masa depan Agama, Bangsa dan Negara diperbincangkan dan beberapa cadangan telah dilontarkan bagi membaiki keadaan semasa yang membimbangkan terutamanya persoalan masa depan belia dan generasi muda Malaysia. Saudara Jufitri juga berkesempatan menemui saudara Muhaimin Sulam (blogger http://muhaiminsulam.blogspot.com/) yang sedang menyiapkan kajian PhD di University of Wales, Lampeter dalam bidang kepimpinan politik atau lebih khusus pemikiran politik Almarhum Dato' Fadhil Noor, Bekas Presiden PAS.

Grup Wali Songo mulakan langkah

Grup Wali Songo adalah grup baru dan telah dimulakan di GPTD UNISEL. Pertemuan pertama di Perpustakaan Unisel telah diadakan selepas solat Jumaat di Pusat Islam pada 12 Mac 2010. Sesi pertemuan mengambil masa sekitar satu ke dua jam berbincang hasil dapatan kajian Wali Songo. Grup ini yang diketuai oleh Sdr. Muhammad Izzat Chiairil Anuar dan dibantu oleh Sdr. Mohamad Annuar. Sdr. Muhammad Izzat yang juga dikenali juga sebagai Wak Jat merupakan seorang berketurunan Jawa Malaysia dan fasih berbahasa Jawa. Begitu juga Sdr. Mohamad Annuar yang merupakan Jawa Jalan Kebun.

Grup Wali Songo masih membuka keahlian kepada mahasiswa (kampus Unisel atau luar) untuk turut serta dalam gerak kerja yang sedang dirangka dalam tempoh enam hingga dua belas bulan. Insya Allah jika semua telah bersedia grup akan ke Pulau Jawa untuk lebih dekat membuat kajian dan berbakti di sana. Jika berminat boleh hubungi atau sms pada Wak Ijat di talian 0176979914.

Siri Pilot GPTD @Unisel


Bestari Jaya, 25 Mac 2010 - Siri Pilot Grup Pengkaji Tamadun Dunia, Pidato Lorong Tengah bertemakan Idealisme Anak Muda Merentas Sempadan berjaya dilaksanakan di Dewan Biru, Pusat Komuniti Pelajar, Unisel Kampus Bestrai Jaya dengan lebih daripada 40 orang peserta yang hadir untuk mendengar Sdr Muhammad, Wakil Gamis UKM menyampaikan pidato yang bertajuk Meneladani Ketokohan Sultan Muhammad al-Fateh. Pemidato kedua, Sdr Faiz Ali, aktivis GPTD Turki pula berkongsi pengalaman beliau sebagai aktivis pelajar di Turki. Turut hadir dua orang teman daripada Turki berkongsikan ketokohan Badiuzaman Said Nursi yang telah mengarang karya Risalah an-Nur. Presiden GPTD Pusat juga, turut hadir untuk bertemu dengan aktivis Grup Cheng Ho berbincang tentang projek ke China.

Siri Pilot akan datang telah menjemput YB Nik Nazmi & Sdr Jufitri Joha untuk membincangkan tajuk Membina & Memimpin Masyarakat Madani. Program ini akan dilaksanakan pada tanggal 7 April 2010, Rabu di Dewan Biru, Unisel Kampus Bestari Jaya. Semua warga Unisel dan peminat pencerahan minda dijemput hadir. Untuk maklumat lanjut boleh berhubung dengan Sdr. Nor Hafiz di talian 0136287903. Masuk adalah percuma.

-Unit Media

Wednesday, March 24, 2010

Santai Bersama Buku

Untuk mendaftar sila klik
sini.

Monday, March 22, 2010

Pidato Lorong Tengah [PILOT] : Idealisme Anak Muda Merentas Sempadan


GPTD UNISEL akan menganjurkan Siri PILOT Grup Pengkaji Tamadun Dunia iaitu Pidato Lorong Tengah dengan bertemakan Idealisme Anak Muda Merentas Sempadan bersama Sdr Mohd Idris (Presiden Gamis) yang akan membicarakan tentang tajuk "Meneladani Ketokohan sultan Muhammad Al-Fatih II" manakala Sdr Faiz Ali, aktivis GPTD Turki akan menyampaikan perkongsian pengalaman di Istanbul, Turki. Semua dijemput hadir. Masuk percuma. Untuk maklumat lanjut sila hubungi Sdr. Nor Hafiz Razali di talian : 0136287903/0173508073

Nota : Sdr Faiz Ali adalah pelajar di Universiti Turki sedang bercuti di Malaysia sehingga 30 Mac 2010. Jika berminat untuk menjemput beliau memberi ceramah berkaitan ketokohan Badiuzaman Said Nursi atau Sultan Muhammad al-Fatih serta pengalaman beliau di Turki boleh menghubungi Sdr Suhadak di talian : 0176560102

Friday, March 19, 2010

Pusat Kebudayaan Islam Ireland : Pusat Komuniti Umat


Setelah dua kali bertukar bas dan melintasi kota Dublin yang penuh dengan kesibukan aktiviti harian dan jual beli , akhirnya saya bersama saudara Adi Rahman, Pengerusi Grup Penjejak Tamadun Eropah (GPTD-E) sampai ke kawasan Jalan Clonskeagh, Dublin 14, Di pinggir Kota Dublin ini tersergam gah sebuah Masjid terbesar di Republik Ireland yang juga merupakan Pusat Kebudayaan Islam Ireland (ICCI). Bacaan lanjut di http://gptd-spain.blogspot.com/

Wednesday, March 17, 2010

KEMBARA MAC 2010E-zine KEMBARA keluaran Mac 2010 telah pun berjaya dimuatnaik ke server yang mengalami gangguan akhir-akhir ini. Pihak GPTD memohon maaf atas kelewatan dan berharap para pembaca dapat bersabar dengan keadaan yang tak dapat dijangkakan ini. InsyaAllah sekiranya GPTD mempunyai sumber dana yang kukuh pada masa akan datang, kami akan berusaha untuk memiliki server berbayar bagi mengelakkan kejadian sama berulang.

Sila klik di sini untuk muatturun KEMBARA Mac 2010.

Panggilan untuk peserta Bengkel Asas FotografiKepada semua peserta Bengkel Asas Fotografi, jom sertai peraduan ini. Untuk maklumat lanjut sila klik di sini.

GPTD dengan kerjasama Serambi Maya sedang mengaturkan satu sesi bersama semua peserta untuk menyertai peraduan ini. Tarikh dan tempat akan dimaklumkan kelak memandangkan kebanyakan peserta bakal menjalani peperiksaan akhir semester tak lama lagi.

Kita akan berkumpul di satu stesyen Komuter dan menaiki komuter sambil snap gambar-gambar menarik untuk dihantar dalam peraduan ini. Seperti biasa, ada di antara kita akan menjadi model bagi menghidupkan suasana.

Sila semak emel anda dalam tempoh seminggu ini.

Saturday, March 13, 2010

Wacana Ilmu GPTD Online


GPTD ingin menjemput anda sekalian ke Wacana Ilmu GPTD Online seperti berikut :

Tajuk: "Meneladani Ketokohan Sultan Muhammad al-Fateh, HAMKA dan Sultan Salahuddin al-Ayyubi; Satu Diskusi oleh Relawan Grup Penjejak Tamadun Dunia (GPTD)"

Pembicara :

MODERATOR : Saudara Najmuddin Mohd Nawi, Setiausaha Agung GPTD

a. Saudara Jufitri Joha, Pengerusi GPTD

b. Saudara Muhammad Suhail Ahmad, Presiden GPTD, Relawan GPTD di Guongzhou,
Pengerusi Kelab Laksamana Cheng Ho GPTD

c. Saudara Izwan Suhadak, Penasihat Kelab Hamka, GPTD Unisel, Naib Presiden GPTD

d. Saudara Faiz Mas Darwin, Relawan GPTD di Istanbul

e. Saudara Bayfateh Faizul Afzan, Pengerusi Grup al-Fateh, Pengerusi GPTD Kelantan

f. Saudara Zul Amin, Pengerusi Generasi Jil Salahudiin Al-Ayyubi

g. Saudara Shazni Abdullah, Relawan GPTD di Syria, Timbalan Presiden GPTD

h. Saudara Addawiyah Salim, Koresponden GPTD di UK

Tarikh: 14 Mac 2010/28 Rabiulawal(Ahad-Tarikh United Kingdom)
15 Mac/29 Rabiulawal(Isnin-Tarikh Malaysia)

Masa: 8 malam - 9.15 malam (Waktu UK) / 4 pagi - 5.15 pagi (waktu Malaysia)
Boleh periksa masa anda melalui: http://www.timezoneconverter.com/cgi-bin/tzc.tzc

Medium Perbincangan: http://misgtv.blogspot.com/.(Sila buka web site ini untuk maklumat 'online') Room & Online TV akan dibuka dari jam 7:00 malam waktu UK.

Thursday, March 11, 2010

Blog Rasmi GPTD France Dilancarkan


GPTD ingin merakamkan tahniah atas penubuhan GPTD France baru-baru ini yang didokong oleh para pelajar Malaysia di Perancis yang amat komited. GPTD France juga telah melancarkan blog mereka sendiri di http://gptdfrance.wordpress.com/.

GPTD France memulakan pengisian blog mereka dengan berkongsi pengalaman projek pertama mereka ke Turki baru-baru ini. Salam perjuangan kepada GPTD France. Semoga terus membantu GPTD menyebarkan mesej rahmatalila'lamin.

Tuesday, March 09, 2010

Taklimat GPTD di Glasgow
Pengerusi GPTD, saudara Jufitri Joha telah mengunjungi Glasgow, Scotland memenuhi undangan ceramah Maulid Nabi anjuran Komuniti Malaysia Glasgow. Selain itu beliau turut menyampaikan taklimat GPTD dan Program Rekreasi Ilmu (PRI) GPTD yang bakal berlangsung April ini. Beliau juga turut berbincang bagi penubuhan GPTD Scotland secara rasmi bersama saudara Khairul Arifin Mohd Munir, Penasihat GPTD Eropah, saudara Khasafiq dan saudara Muhsin.

Pada sebelah malamnya beliau turut berkesempatan menghadiri kuliah pengajian kitab The Seventy-Seven Branches of Faith, Imam al-Bayhaqi yang disampaikan oleh Sheikh Abdal Aziz Federick. Sejurus selepas kuliah beliau berkesempatan berkenalan dan beramah mesra bersama Sheikh Abdal Aziz.

Monday, March 08, 2010

XPDC HAMKA II : Kembara singkat yang terkesan

Jakarta, 6 Mac 2010 - XPDC HAMKA II berjalan dengan lancar seperti yang dirancang. Hajat untuk berziarah ke Makam Buya Hamka di Tanah Kusir tertunai juga. Aktivis Grup Hamka seramai 4 orang yang diketuai oleh Sdr Izwan Suhadak, Naib Presiden GPTD telah diiring oleh Ust Irfan dari Dewan Da'wah. Kami bersolat Jumaat di Masjid Al-Azhar dan bersilaturahmi bersama pimpinan Yayasan Pondok Pesantren Al-Azhar selepas itu. Pesan ketuanya Ust. Malik, "agar ukhwah pemuda Islam akan terus mekar antara Malaysia-Indonesia". Khutubah penuh bersemangat telah disampaikan oleh Ust. Afif Hamka (anak Hamka) pada hari itu.

Ditakdirkan bertemu dengan anak perempuan Hamka, Ibu Azizah Hamka di masjid. Beliau teruja bertemu aktivis Grup Hamka dan menjemput kami bertandang ke rumahnya. Kami berbesar hati dan hasrat untuk menjejak kaum keluarga Hamka telah diaturkan oleh Allah SWT secara tidak disangka-sangka. Dalam pertemuan dengan keluarga Ibu Azizah Hamka di kediamannya di Kebayuran, Jakarta Timur amat mengujakan kami. Turut serta dalam pertemuan makan besar adalah adik Ibu Azizah Hamka iaitu Aliah Hamka dan Fatihah Hamka. Cicit Hamka, adik Iqbal yang hiperaktif menghiburkan kami yang bertandang.

Temubual santai sempat dirakamkan untuk tatapan eksklusif aktivis Grup Hamka dan peminat-peminatnya diseluruh dunia. Akan diterbitkan di ruang youtube dalam masa yang terdekat. Mereka sempat berkongsi pengalaman rasa bagaimana menjadi anak seorang ulama besar. Ada yang melucukan ketika masih kanak-kanak. Anak perempuan dimanjakan manakala anak lelaki ditegaskan. Terkesan ketika perkongsian pengalaman saat Buya Hamka meninggal dunia, ramai yang hadir untuk bersolat jenazah. Selepas selamat dikebumikan, hujan turut lebat seolah-olah alam juga merasai sedih atas pemergiaan hamba Allah iaitu Hamka yang besar jasanya kepada ummat.

- Dilaporkan oleh Sdr. Muhammad Izzat, aktivis Grup Hamka yang turut mengikuti XPDC HAMKA II pada 5-7 Mac 2010

Saturday, March 06, 2010

Bengkel Asas Fotografi GPTD

Gombak, 6hb Mac 2010 - Bengkel Asas Fotografi GPTD telah berjaya dilaksanakan dengan kerjasama Serambimaya Fotografi penyertaan seramai 14 orang termasuk penceramah dan fasilitator. Bengkel dimulakan dengan sesi teori pada sebelah pagi mempelajari asas-asas dalam fotografi seperti ISO, Aperture, Shutter dan sebagainya. Peserta juga didedahkan cara mengambil gambar yang baik dan tips-tips menggunakan kamera dengan betul.

Pada sebelah petang pula, peserta bergerak ke Taman Tasik Titiwangsa untuk sesi pengambaran luar dan praktikal. Di sinilah para peserta mempraktikkan segala teori yang dipelajari pada sesi pagi tadi.

GPTD mengucapkan terima kasih kepada semua peserta yang hadir. Diharapkan dapat mempraktikkan segala ilmu yang telah dikongdikan bersama.

Kunjungan ke Dublin


Pengerusi GPTD, saudara Jufitri Joha telah mengunjungi Dublin dalam kerangka beliau menyampaikan taklimat GPTD dan juga membina jaringan di sana. Sepanjang berada di sana, beliau ditemani saudara Adi Rahman, Pengerusi GPTD Eropah yang berkebetulan menetap di sana menemani isteri melanjutkan pelajaran di peringkat PhD.

Mereka berkesempatan melawat Islamic Foundation of Ireland, Fatwa Council of Europe dan Islamic Cultural Centre of Ireland (www.islamireland.ie)

GPTD Eropah


GPTD Eropah telah melancarkan laman blognya tersendiri bersempena Program Rekreasi Ilmu (PRI) yang bakal berlangsung di Manchester 2-4 April ini di Manchester. GPTD-E boleh dilayari di http://gptderopah.ning.com/

Thursday, March 04, 2010

XPDC HAMKA II @Jakarta

Kuala Lumpur, 4 Mac 2010 - Naib Presiden, Sdr Izwan Suhadak akan ke Jakarta untuk meneruskan misi Grup Hamka meneladani pemikiran melalui XPDC HAMKA II pada hujung minggu ini. Program ini adalah susulan XPDC HAMKA di Maninjau, Sumatra Barat pada awal tahun. Turut serta adalah Sdr. Muhammad Izzat, Sdr Asmawi dan Sdr Muhamad Anuar yang merupakan mahasiswa di Universiti Industri Selangor. Rakan kerjasama GPTD kali ini adalah bersama Ust Irfan daripada Dewan Da'wah Islamiyah Indonesia (DDII). Beberapa pertemuan penting telah diatur oleh Ust Irfan antaranya adalah ziarah ke masjid al-Azhar dan silaturahimi bersama pimpinan, ziarah ke Makam Buya Hamka, pertemuan dengan pimpinan Penerbitan Panji Mas (anak Hamka), ziarah ke kediaman Pak Rusydi (anak Hamka) dan singgah ke Pesta Buku Jakarta, di Istora Senaya, yang akan berlangsung pada 5-14 Mac 2010. Laporan dari masa ke semasa akan dilaporan dari Jakarta.

Naib Presiden Sampaikan Pesanan Hamka


Sabak Bernam, 28 Februrari 2010 - Seramai 10 aktivis Grup Hamka, GPTD UNISEL kali ini turun ke SMK Munshi Abdullah di Sabak Bernam Selangor untuk berbakti dan berkongsi ilmu kepada pelajar tingkatan empat bermula 27 hingga 28 Februari 2010. Kem XPDC HAMKA adalah susulan program XPDC HAMKA di Sumatera Barat, Indonesia. Tujuan utama adalah untuk memperkenalkan Buya Hamka sebagai ikon generasi muda. Di kala ini, anak-anak muda sudah terlalu dipaksa dengan artis sebagai ikon mereka oleh pihak media. Oleh itu, Grup Hamka hadir untuk mengisi jiwa mereka dengan digantikan Buya Hamka sebagai sumber inspirasi untuk lebih maju dari segi spiritualisme, intelektualisme dan aktivisme.

Latarbelakang Hamka yang merupakan anak yang nakal semasa zaman remaja akibat perpisahan kedua ibubapa beliau akhirnya telah melakukan transformasi diri dan masyarakat. Sudah mandiri seawal usia 15 tahun dengan mengembara untuk menuntut ilmu dan mencari makna kehidupan. Bapanya seorang ulama besar pernah mengungkap kepada anaknya, Hamka ketika kenakalannya memuncak, "Engkau anak paling tak berguna". Ungkapan itu telah membawa makna yang besar dalam kehidupan beliau sehingga merantau ke Mekah. Beliau tidak marah kepada bapanya tetapi menjadikan ungkapan itu sebagai satu titik mula untuk berubah dan ingin membuktikan bahawa beliau bukan anak tidak berguna kepada bapanya.

Akhirnya selepas pulang dari Mekah, perubahan ketara berlaku pada beliau sehingga diangkat menjadi ulama. Inilah semangat yang cuba diterapkan kepada adik-adik di SMK Munshi Abdullah. "Generasi muda sekarang janganlah menyalahkan persekitaran sama adaibu bapa dan guru jika ada kekurangan pada diri. Tetapi carilah ilmu dan beramal untuk melakukan sesuatu yang bermakna kepada diri, keluarga dan masyarakat", kata Muhammad Izzat, Pengarah program yang merupaka bekas pelajar di sekolah itu.

Antara pengisian program adalah ceramah yang bertajuk Hamka Sebagai Ikon Generasi Muda dan Belajar, Mengajar & Diajar yang telah disampikan oleh Sdr. Izwan Suhadak, Pensyarah di Unisel yang merupakan Naib Presiden GPTD Pusat. Disamping itu latihan dinamika kumpulan dan permainan bermodul diadakan untuk mengasah dan memupuk semangat kerjasama, kepimpinan dan kemahiran komunikasi.

- Unit Media

Monday, March 01, 2010

PRI 2010: PENGENALAN KEPADA GERAK KERJA GPTD