Thursday, January 31, 2008

Forum Perkongsian Pengalaman Relawan GPTD

GOMBAK, 20 Januari 2008 - Telah berlangsung suatu forum yang dinamakan "Forum Perkongsian Pengalaman Relawan GPTD" bertujuan memberi peluang kepada aktivis-aktivis GPTD yang telah ke luar negara dalam melakukan kajian ketamadunan dan khidmat sosial di setiap negara yang telah ditugaskan. Program dimulakan dengan ucapan pembukaan yang telah disampaikan oleh Saudara Najmudin (penyelaras GPTD).

Selepas itu forum diteruskan dengan Slot 1 iaitu "Khidmat Sosial Melalui Aktiviti Kerohanian Bersama Masyarakat Melayu di United Kingdom" yang dibentangkan oleh Saudara Ahmad Faidhi Mohd Zaini sukarelawan GPTD ke United Kingdom. Beliau telah membincangkan aktiviti dan keadaan semasa yang berlaku semasa berada di sana terutamanya remaja-remaja Melayu. Tajuk seterunya "Ramadhan di Melbourne yang dibentangkan oleh Saudara Ahmad Hamzah Mat Daud sukarelawan GPTD ke Australia menjalankan aktiviti sepanjang bulan Ramadhan.

Slot 2 diteruskan iaitu "Pelayar dan Pengembara Muda GPTD". Pembentang seterunya Saudari Nurul Hussna A. Rahman wakil GPTD ke Program Kapal Belia Asia Tenggara – Jepun. Beliau menceritakan aktiviti yang perlu dilakukan dan menjadi duta kecil Malaysia di beberapa buah negara. Sadura Abdul Hakim Shahbuddin wakil GPTD ke Program Kapal Layar STS Puteri Mahsuri telah berkongsi program latihan iaitu Kapal Layar STS Puteri Mahsuri yang melatih anak muda bersifat berani dan berkemampuan menjadi seorang pemimpin. Kedua-dua program ini dianjurkan oleh Kementerian Belia dan Sukan.

Slot 3 berkaitan dengan Menjejaki Tamadun dan Komuniti Muslim Antarabangsa Wisata Madani Turki yang telah dibentang oleh Saudara Najmuddin Mohd Nawi Ketua Penyelaras GPTD dan Penyelaras Kawasan Eropah juga berkongsi tentang jatuh bangunya kerajaan Uthmaniyyah di Turki. Pembentang akhir ialah Saudari Adawiyah Kamarulzaman Ketua Grup Korea-Jepun telah membentangkan Eksplorasi Korea – Jepun bertujuan mengkaji sosio budaya Muslim di sana dan membina jaringan dua hala sesama negara untuk tujuan dakwah seterusnya.

Ucapan perasmian penutup telah disampaikan oleh Saudara Yusri Mohammad Presiden ABIM yang diselitkan dalam ucapannya mengucapkan tahniah kepada para pembentang keran berani berucap di khalayak ramai kerana ini adalah salah satu faktor menjadikan seseorang lebih yakin pada diri.