Tuesday, January 15, 2008

GPTD bersama BBKN


CHEPA, 11 Januari 2008 - Dua orang sukarelawan GPTD telah dijemput untuk mengisi slot ceramah bertajuk "Kesukarelaan dan Kesukarelawan" kepada Briged Bakti Negeri Kelantan (BBKN) yang disertai oleh 23 orang pelajar STPM dan pelajar-pelajar lepasan SPM di sini.

Ceramah yang berbentuk komunikasi dua hala bertujuan memupuk semangat sukarelawan di kalangan audien ini mendapat respon yang memberangsangkan. Kaedah bertanya dan berbincang secara bebas amat penting dalam sesuatu slot pengisian GPTD bagi menghilangkan jurang pemisah antara penceramah dan audien.

BBKN merupakan badan unit beruniform yang ditubuhkan di peringkat negeri Kelantan. Setiap sekolah di Kelantan mempunyai briged masing-masing. BBKN kerap memenangi pertandingan kawad peringkat negeri namun tidak berpeluang bertanding di peringkat kebangsaan disebabkan ketiadaan badan beruniform ini di peringkat tersebut.

Memandangkan Briged ini hanya wujud di Kelantan, GPTD telah menawarkan kepada ahli-ahli BBKN terutamanya para pelajar lepasan sekolah menengah untuk menyertai GPTD. Ini bertujuan meneruskan semangat kesukarelawanan di kalangan briged ke peringkat yang lebih tinggi.

Kelainan yang terdapat dalam BBKN ialah semua briged mahir dalam ilmu pengurusan jenazah. Kemahiran ini adalah nilai tambah yang tidak pernah ditawarkan oleh mana-mana badan beruniform di Malaysia. GPTD mengucapkan tahniah di atas kemahiran sampingan yang sangat berguna ini.

Kepada mana-mana bekas briged yang melayari blog ini, GPTD mengalu-alukan saudara saudari untuk menghubungi kami atau mengunjungi pejabat pentadbiran kami bagi menyertai projek-projek GPTD .