Wednesday, December 10, 2008

Bill Clinton di Malaysia

Pada 5 Disember baru-baru ini, saudari Puteri Nur Azwa, exco GPTD dan Pn Azini staf ABIM berpeluang menghadiri syarahan sulung bekas Presiden Amerika Syarikat, Bill Clinton dalam peringatan BC Sekhar di Dewan Plennary, Kuala Lumpur Convention Centre.Program anjuran Yayasan Sekhar dan Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) . Ribuan yang hadir untuk mendengar syarahan beliau walaupun program bermula agak lewat kerana sebelum itu beliau telah mengadakan kunjungan hormat di kediaman rasmi Perdana Menteri di Putrajaya. Dalam syarahannya, beliau berkata, dunia hari ini akan menjadi satu tempat lebih baik dan aman jika semua manusia mengamalkan apa yang rakyat pelbagai lapisan di Malaysia buat iaitu toleransi dan belajar untuk hidup secara bersama. Menurutnya, rakyat negara ini juga membuktikan bahawa konflik atau percanggahan pendapat berkaitan politik dalam sebuah negara pelbagai kaum dan agama tidak boleh dipandang sebagai sesuatu yang buruk semata-mata jika ia diuruskan dengan baik.Turut hadir Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Petra dan Pengerusi Yayasan Sekhar, Datuk Vinod B. Sekhar, http://www.petragroup.net

Clinton berkata, ada satu perkara yang harus diingat dalam perdebatan politik iaitu tidak ada sesiapa pun yang sentiasa betul sepanjang masa.

Oleh itu, jelas beliau, perlu ada semangat terbuka untuk mendengar pandangan pihak lain dan situasi itu akan membawa banyak faedah secara bersama. Sebelum program berakhir diadakan sesi soal jawab berkaitan isu semasa.

Dalam majlis yang sama beliau telah menerima Pingat BC Sekhar bagi Kepimpinan Perubahan, anugerah baru yang diberikan kepada individu yang menunjukkan komitmen sepanjang hayat dalam mewujudkan perubahan positif yang praktikal di dunia. Datuk Vinod berkata anugerah itu diberikan kepada Clinton kerana penat jerihnya menangani penyebab utama kemiskinan di dunia.