Wednesday, February 08, 2012

Laporan International Youth Gathering (IYG) 2012


Pada 22-29 Januari 2012 yang lalu, Angkatan Belia Islam (ABIM) telah dijemput untuk menghadiri International Youth Gathering (IYG) yang ke-7 anjuran The Union of NGOs of The Islamic World (UNIW). Program yang berlangsung di Khartoum, Sudan ini diwakili oleh delegasi Malaysia yang terdiri daripada Setiausaha Agung Kelab Generasi Pemuda Tamadun Dunia (GPTD); saudara Muhammad Huzaifah bin Ahmad dan 2 orang wakil daripada Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) Pusat, iaitu saudara Mohd Shazni bin Abdullah (Setiausaha Agung PKPIM) dan juga Ahmad Afif Mohtari Yasim (Naib Presiden Antarabangsa PKPIM).

Tema persidangan pada kali ini ialah "Unity of Muslims : Role of Youth". Wakil daripada delegasi Malaysia telah membentangkan satu kertas kerja yang berkisar tentang 'civil society' berdasarkan topik 'Quest for Solutions Toward the Unity of Muslims'. Hampir 10 buah negara dan 50 orang belia dari pelbagai pelusuk negara telah menghadiri program yang bersejarah ini.

Para delegasi daripada negara-negara yang hadir telah bersepakat bahawasanya umat Islam perlu menghayati dan mendalami ilmu secara menyeluruh agar dapat membentuk masyarakat yang bertamadun. Disamping itu dapat menyatukan hati seluruh penggerak belia Islam lantas membangunkan syiar Islam.

Dengan terbinanya ukhuwah di antara setiap delegasi diharap ianya mampu menyatukan setiap Muslim di dunia ini lantas meneruskan misi Rahmatan lil-Alamin.

0 comments: