Wednesday, September 21, 2011

Jom Baraan II Disambut Meriah

17 September 2011, Batu Pahat - Seramai 31 orang belia dari serata negeri telah menjayakan program Jom Baraan II yang diadakan kali kedua di negeri Johor. Sebanyak 6 buah rumah termasuk 3 buah rumah di Batu Pahat dan 3 buah lagi di Muar.

Perjalanan yang bermula daripada Kuala Lumpur mengambil masa hampir 4 jam untuk sampai rumah yang pertama. Seperti baraan yang lepas majlis dimulakan dengan alunan selawat ke atas junjungan Nabi S.A.W. Selepas itu diteruskan dengan doa. Sebelum menikmati jamuan ucapan dari wakil peserta dan pihak tuan rumah dijalankan.

Alhamdulillah baraan kali ini mendapat penyertaan luar biasa daripada pelajar luar negara termasuk daripada India, Bangladesh dan Indonesia. Mereka sangat teruja dan gembira dengan budaya yang diamalkan oleh masyarakat Islam di Johor. Baraan ini juga mendapat sokongan wartawan daripada karangkraf.

Insyallah baraan ini akan dijadikan acara tahunan GPTD bagi memperkenalkan budaya ini kepada masyarakat luar daripada Johor khusunya tentang uniknya budaya baraan ini.

Lagi gambar DI SINI

0 comments: