Tuesday, January 27, 2015

RELAWAN GPTD KE MAKASSAR

26 Januari 2015,Kuala Lumpur- Telah berangkat sekumpulan Relawan dari DG Gombak ke Makassar, Indonesia bagi menyelesaikan misi latihan lapangan di luar negara dengan menjejak Sejarah Sheikh Yusuf al-Makassari dan perkembangan Islam di sana.

Harapan GPTD supaya Relawan dapat menjalankan misi ini dengan baik dan pulang dengan ilmu dan fakta-fakta berkaitan Sejarah Sheikh Yusuf al-Makassari dan perkembangan Islam di sana supaya boleh dikongsikan bersama.

Friday, January 23, 2015

BENGKEL ASAS FOTOGRAFI


22 Januari 2015, Gombak- GPTD telah mengadakan bengkel asas fotografi yang disampaikan oleh Encik Muhammad Huzaifah bin Ahmad bagi relawan DG Gombak yang bertempat di Lantai Tiga sebelum mereka memulakan misi Menjejak Sheikh Yusof Makassar.

Tujuan bengkel asas ini adalah untuk memberi pendedahan kepada relawan bagaimana untuk mendapatkan foto-foto terbaik sepanjang mereka menjalankan misi mereka disana untuk di kongsikan kepada umum.

Monday, January 19, 2015

WACANA: MELAYU CAPE TOWN & MADAGASKAR


17 Januari 2015, Kuala Lumpur - Telah berlangsungnya satu wacana yang dianjurkan oleh Diskusi Group (DG) Gombak membincangkan Melayu CapeTown & Madagascar yang bertempat di Bilik Mesyuarat Tun Perak  Dewan Bahasa Dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Sesi yang berlangsung selama hampir empat jam tu telah memberi pendedahan kepada para hadirin bahawa adanya Melayu di Cape Town dan Madagaskar yang dikongsikan oleh penceramah-penceramah yang berpengalaman dari pelbagai bidang.

Wacana Melayu Cape Town & Madagaskar di Bilik Mesyuarat Tun Perak, Dewan Bahasa & Pustaka