Friday, June 10, 2005

TASMANIA dan Saudara Noryzal....

Oleh: Jufitri Joha Ar Rembawi.

Atas semangat untuk melahirkan sukarelawan muda yang adventurous dan tahan lasak, Grup Pengkaji Tamadun Dunia (GPTD)dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) telah mengorak langkah menghantar seorang sukarelawan muda ke Hobart, Tasmania iaitu satu wilayah di selatan Australia. Sukarelawan muda yang dimaksudkan itu ialah saudara Noryzal Zainal Abidin.

Tujuan penghantaran beliau ke sana adalah untuk membantu kerja-kerja khidmat sosial dan dakwah di sana bagi memastikan Nur Islam dan Rahmat Allah tersebar ke serata pelusuk alam maya ini tidak terkecuali Hobart. Usaha pemergian beliau ke sana mendapat kerjasama padu dari Global Peace Mission (GPM) dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM). Selain itu, program ini adalah dalam kerangka untuk mendedahkan sukarelawan muda ke dunia luar yang lebih lebih mencabar, menimba ilmu dan pengalaman serta memberikan peluang berkhidmat untuk masyarakat luar negara. Saudara Noryzal mendapat bimbingan secara langsung daripada Presiden ABIM sendiri iaitu Encik Ahmad Azam Abdul Rahman dan dari Regional Islamic Da’wah Council of Southeast Asia and the Pacific (RISEAP).


Saudara Noryzal, merupakan graduan jurusan ekonomi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) tahun 2003. Beliau yang merupakan anak jati Johor Bahru ini masih bujang dan baru sahaja mencecah umur 25 tahun pada bulan Januari yang lepas. Semasa di alam universiti dahulu beliau amat aktif dengan program-program khidmat sosial dan kemasyarakatan. Sebelum beliau berkhidmat di Hobart, beliau pernah berkhidmat sebagai imam dan aktivis sosial di Pulau Krismas, Australia hampir selama setahun.

Di Hobart, beliau memegang Temporary Resident Visa yang membenarkan beliau tinggal lama untuk berkhidmat di sana. Beliau bertindak menjadi imam masjid, membantu kerja-kerja landskap masjid yang baru dibina di sana di samping membuka kelas penghayatan agama kepada masyarakat Islam di sana. Bermula dengan hanya 9 pelajar, berkembang menjadi jumlahnya sekarang kepada 45 orang pelajar. Masyarakat Islam Australia memang dahagakan ilmu agama cuma masalahnya di sana menurut saudara Noryzal ialah masalah kekurangan Imam untuk membantu mereka memimpin masyarakat dalam masalah agama dan institusi masjid. Antara tempat dalam Australia yang memerlukan Imam adalah di Rockingham (Perth), Adelaide, Darwin, Townsville (Queensland) dan Alice Spring. Semua ini memerlukan imam muda yang sanggup berkhidmat selama setahun atau lebih dan mempunyai kemampuan untuk memimpin dan menyantuni masyarakat Islam di sana dengan baik dan berkesan.

Berikut disertakan sebuah coretan ringkas saudara Noryzal yang kini berada nun jauh di negeri orang:

”.............Sepanjang berada di Australia, saya fikir Tasmania merupakan daerah yang terindah jika ingin dibandingkan dengan daerah-daerah yang lain yang pernah saya kunjungi. Panoramanya yang mempesona dengan suasana persekitarannya yang nyaman, benar-benar menenangkan. Namun, kehadiran saya ke sini bukanlah untuk tujuan menilai keindahan pribuminya, tetapi meneruskan misi da’wah ke atas diri yang masih dalam usaha mencari diri sendiri. Jauh perjalanan, luas pemandangan. Banyak yang saya baru pelajari sewaktu berada disini. Sememangnya Allah itu Ar Rahman dan Ar Rahim.

Saya mula menjejakkan kaki ke bumi Tasmania pada 1 Januari 2005, jam 8 pagi. Ketibaan saya disambut oleh Presiden Tasmanian Muslim Association (TMA), merangkap Imam masjid Hobart, Tn Hj Sabri Samson. Kali pertama saya bertemu dengannya sewaktu menghadiri persidangan AFIC sewaktu di Sydney. Beliau merupakan bekas pelajar sekolah Alam Shah dan berhijrah ke Tasmania sebagai pelajar. Dia merupakan pelajar yang terpilih sewaktu kerajaan melancarkan Colombo Plan untuk para pelajar dari Malaysia. Setelah menamatkan pengajiannya di peringkat sarjana, beliau terus bekerja menjadi guru sekolah di sini dan kini sudah pun bersara. Beliau berasal dari Sijangkang, Klang.

Setelah menetap dirumahnya selama 3 hari, saya menumpang selama sebulan di sebuah rumah penduduk tempatan yang bersebelahan dengan masjid. Keluarga tersebut berasal dari Sudan. Saya dikenalkan dengan seorang pelajar dari Malaysia yang mana menjadi teman rapat saya sepanjang saya berada disini dan dia merupakan Presiden MASCAR ( Malaysian Student Council of Australia ) . Saya kemudiannya berpindah ke sebuah bekas bilik operasi kontraktor binaan yang kemudiannya menjadi setor masjid. Setelah berada disitu selama sebulan, saya kemudiannya berpindah ke rumah sewa yang lebih selesa.

Perjalanan da’wah disini masih dalam peringkat awalan dimana tidak banyak yang dapat saya lakukan. Namun walaupun begitu, cabarannya tetap ada. Disini saya berhadapan dengan masyarakat yang berasal dari pelbagai latarbelakang dan mempunyai kefahaman agama yang pelbagai. Kali pertama saya diuji ketika ingin menyambut Ai’dil Adha dimana saya diminta untuk menyelesaikan masalah penetapan tarikh hari raya korban pada tahun ini. Sebenarnya, tarikh untuk menyambut Aidil Adha telah pun ditetapkan oleh Imam tempatan pada hari Jumaat, bersamaan 10 Zulhijjah. Namun disebabkan kerajaan Arab Saudi pula menetapkan hari Arafah pada 9 Zulhijjah, maka ada segelintir ahli masyarakat yang meminta supaya Imam tempatan mengubah tarikh mengikut keputusan kerajaan Arab Saudi.........”

Demikian secebis pengalaman menarik beliau di sana. Kita berharap agar lebih ramai anak muda mengikuti jejak langkah beliau yang sanggup berkorban dan berjuang di jalan Allah demi memastikan umat Nabi Muhammad S.A.W. ini merasai nikmat dan manisnya ajaran agama yang suci ini. Beliau bercita-cita untuk terus menetap di sana seperti mana yang dilakukan oleh pendakwah-pendakwah Islam sebelum ini yang menetap dan berkahwin dengan penduduk setempat demi memastikan ajaran Islam berkembang ke setiap inci tanah bumi Allah ini. Amin......

Thursday, June 02, 2005

Khidmat Sosial dan Kajian Ketamadunan di Kemboja dan TurkiKEMBOJA

Mohd Ridzuan yusof
Anas Jaafar
Rasunah Abd Hamid
Norhidayah Ismail

Laporan hari pertama (31 mei 2005)


- Bertolak dari Malaysia pada jam 9.30
- Selamat sampai di kemboja pada jam 10.30(waktu di kemboja)
- disambut oleh Dr. sos mohsein, Dr sulaiman, dan karim / terus selesaikan urusan di kastam.
- Sos mohsein membawa kami ke pejabat mufti, di mana tempat penginapan pertama kami di kemboja.
- Diperkenalkan dengan beberapa staf yang bekerja di pejabat mufti, antaranya raihan fudly, rozali,
- Berehat pada jam 11.00 dan dijamu dengan nasi ayam kemboja.
- Jam 2.00 petang, kami telah dibawa ke kedutaan. Alhamdulillah sambutan terhadap program menggalakkan.
- Pulang pada jam 4.30, sempat singgah di salah sebuah pasar disini untuk "survey" tempat untuk pertukaran wang
- Sampai di pejabat, anas dan wan telah diajak untuk pergi bersiar di sekitar Bandar Phnom Penh dengan menaiki motorsikal
- Jam 7.30,bersiap untuk berjumpa dengan mufti, sos mohsein, wakil mahasiswa Islam, serta pegawai-pegawai pejabat mufti ( mereka menghadiri dialog antara agama pada sebelah pagi) bagi membincangkan tentang perjalanan program dan aktiviti yang boleh dilakukan disana,
- Terdapat beberapa aktiviti yang perlu dirombak.

Tambahan:
-Disini kami menerima sms, panggilan telefon, sms YM dari Malaysia, tetapi kami tidak dapat menghubungi keluar melalui telefon bimbit.


TURKI

Najmuddin Mohd Nawi
Mujahed

HARI PERTAMA (27 MEI 2005 / 18 RABIUL AKHIR 1426)

Bertolak dari Anjung Rahmat jam 6.00 pg
Berlepas dari KLIA jam 9.00 pagi dengan menaiki pesawat Airbus A330-200 Malaysia Airlines
Tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Attaturk, Istanbul jam 3.00 ptg waktu tempatan; suhu 23C (8.00 mlm waktu Malaysia)
Selesai urusan di kaunter imigresen & mengambil bagasi jam 3.40 ptg
Disambut oleh Sdr. Ersin & Sdr Mustafa
Tuan Presiden, En Ahmad Azam & Sdr. Hilmi dibawa ke Hotel (laporan selanjutnya sila rujuk Sdr Hilmi)
Najmuddin & Mujahedd dibawa ke Persatuan Solidariti Sosial dan Ekonomi Negara-negara Pasifik (PASIAD) dan diperkenalkan dengan staf PASIAD
Kami dijamu dengan makanan Turki di restoran Bezm-i Alem
Solat jama’ taakhir Asar & Zuhr di musolla bangunan pejabat PASIAD
Jam 5.30 petang, beramah mesra dengan ahli Lembaga Pengarah PASIAD, Sdr. Ferhan Merter di pejabat pengarah
Jam 6.30 ptg, kami dibawa ke apartmen oleh Sdr Salih dari Zamboanga City, Filipina. Beliau hadir ke Istanbul untuk mengikuti kursus bahasa Turki selama setahun. Kami dimaklumkan jarak Masjid Sultan Ahmet (Masjid Biru) hanya 30 minit berjalan kaki dari tempat kami (+ 2km).
Kami makan malam jam 10.30 malam dan tidur pada 11.30 malam (suhu 15C)
Waktu solat:
Subuh : sekitar 4.00 – 4.10 pagi

Zuhur : sekitar 1.00 – 1.15 tgh hari

Asar : sekitar 5.00 ptg

Maghrib : 8.30 mlm

Isyak : 10.00 mlm


HARI KEDUA(28 MEI 2005 / 19 RABIUL AKHIR 1426)

4.00 pg: Bangun & Solat subuh
9.30 pg: Bergerak ke PASIAD untuk sarapan & berbinang dengan Sdr Ismail
10.00 pg: Berbincang dengan Sdr Ismail mengenai GPTD Turki dan PASIAD
Bersarapan bersama staf PASIAD
Mengemaskini weblog GPTD Turki dan menghantar laporan kepada Penasihat, Penyelaras, dan yahoogroups GPTD & PKPIM
2.00 ptg: dibawa oleh Sdr Ismail menaiki komuter dari Haseki ke Sultanahmet [Laluan: Haseki-Yusufpasa-Aksaray-Laleli Universitesi-Beyazit Kapalicarsi-Cemberlitas-Sultanahmet]
+15 minit kemudian tiba di Masjid Sultan Ahmet (Masjid Biru). SubhanaLlah! BESARNYA MASJID!!!
Solat jama’ Zuhur-Asar dan melawat sekitar Masjid Biru
Melintasi Haiga (Aya) Sofya untuk ke Istana dan Muzium Topkape (Topkapi)
Melawat dewan yang menempatkan barangan peribadi Rasulullah S.A.W. (tapak kaki Rasulullah, helai janggut, jubah, gigi yang patah, cap mohor, surat asal Baginda kepada pembesar Qibti, 2 bilah pedang Baginda, busur panah & sarung); pedang: Ja’far ath-Thoyyar r.a., Uthman bin Affan r.a., Khalid al-Walid r.a., Abal-Husin r.a.; kunci Kaa’bah (zaman Rasulullah dan yang kemudian); sebahagian pintu Kaabah (zaman Rasulullah); pemegang / sarung Hajar al-Aswad (diwujudkan ketika zaman Daulah Uthmaniyyah); replika Qubah as-Sakhra (hadiah ulangtahun keputeraan kepada Sultan Abdul Hamid II daripada Patriarch Jerusalem)
+5.00 ptg tiba di PASIAD
Bersiar-siar di sekitar apartment sehingga ke Masjid Jamek Hirkai Sharif
Solat jama’ Maghrib-Isya’ di apartment & makan malam

HARI KETIGA (29 MEI 2005 / 20 RABIUL AKHIR 1426H

Bangun & solat subuh.Kemaskini laporan
Bantu Sdr Salih & Sdr Ismail sediakan sarapan
12.45 tgh hr: keluar daripada apartment
+1.30 tgh hr: tiba di stesen komuter Eminonu [Laluan: Yusufpasha-Aksaray-Laleli Universitesi (Universiti)-Beyazit Kapalecharshe (Kapalicarsi)-Chemberlitash (Cemberlitas)-Sultanahmet-Gulhane-Sirkeci-Eminonu]
Solat Zuhur & Asar di Masjid Jamek Baru (Yeni Cami)
2.15 ptg: tiba di pelabuhan feri Eminonu (Selat Bosphorus)
3.30 ptg: feri memulakan perjalanan menyelusuri Selat Bosphorus (Bosphorus Tour)
Berkenalan dengan beberapa orang kenalan baru; ucapan penganjur; persembahan kebudayaan: Thailand; makan tengah hari
7.00 ptg: Kembali ke pelabuhan Eminonu
7.10 ptg: Menaiki komuter pulang dari stesen Eminonu ke Haseki
7.40 ptg: Tiba di apartment
8.10 mlm: Sdr Hendri (Indonesia) tiba dari lapangan terbang
10.00 mlm: Makan malam
11.00 mlm: Perbincangan mengenai borang soal selidik & strategi mengumpul maklumat


HARI KEEMPAT (30 MEI 2005 / 21 RABIUL AKHIR 1426)

Bangun & solat Subuh. Hari kedua tidur tanpa selimut, nampaknya saya sudah semakin biasa dengan keadaan di sini.
Kami masih tidak mendengar kabar dari cik azam dan abg hilmi walaupun jarak dipisahkan hanya sejauh 500 m. Mereka akan bersama kami pada 31hb.
10.45 tiba di pejabat PASIAD dan terus mengemas kini laporan, check email dan sempat bertanya kabar kepada sahabat di Malaysia menggunakan Yahoo Messenger.
Hari ini kami di maklumkan Bro. Ayub akan menemani kami melawati beberapa tempat di Turki. Bro. Ayub adalah pelajar Turki yang menuntut di UIA.
Bro. Ayub tiba pada jam 2.25 ptg (waktu Turki) dan membawa kami ke Money changer dan terus menaiki bas ke Ayub Sultan dari Aksaray.
Solat zohor di Masjid Ayub Sultan, masjid yang penuh sejarah. Dikatakan oleh penduduk tempatan masjid ini mempunyai kelengkapan mengesan gempa bumi pada zaman pemerintahan Uthmaniyyah.
Selepas solat kami sempat melawat makan Ayub Sultan sebelum makan tengah hari
Melawat beberapa tempat di sekitar Ayub Sultan termasuk bazaar di sana. Kami semapat membeli beberapa buah buku menarik.
5.25 ptg kami kembali ke Masjid Ayub Sultan untuk solat asar. Di Turki, kebanyakkan masjid masih mengekalkan tradisi lama, yakni berzikir beramai-ramai.
5.40 kami kembali ke Aksaray menaiki bas dan dari Aksaray berjalan kaki ke Beyazit Kapalecarshe (Bazar berbumbung bayazit).
Kami tidak sempat masuk ke bazar tersebut kerana kekurangan masa. Hanya sempat menghabiskan masa di bazar berdekatan dengan Istanbul Universitesi.
Jam 7.25 : sampai di tempat menginap (apartment).
Malam nie kami makan nasi yang dimasak melalui rice cooker yang di bawa oleh mas Hendri dari Indonesia. Di sini memang susah nak mendapatkan sebuah rice cooker.
Solat maghrib bersama pada jam 8.40
11.10 mlm : update laporan sambil mendengar ceramah dari anak murid said nursi