Tuesday, December 21, 2004

Kunjungan peserta Jepun (Kapal Belia) ke GPTD

Image Hosted by ImageShack.us


Seorang bekas peserta Kapal Belia Asia Tenggara & Jepun telah mengunjungi saudara penyelaras GPTD di pejabat GPM lewat malam 21 Disember jam 12 am. Beliau yang bernama Tomohiko Murakami yang berasal dari Nara, Jepun merupakan rakan Penyelaras GPTD semasa program Kapal Belia pada bulan Ogos yang lepas.

Saudara Penyelaras sempat menghadiahkan Al-Quran Translation dan sebuah mug GPM kepadanya. Beliau juga meminati ajaran Islam. Semoga beliau mendapat hidayah. Turut hadir saudara Penolong Penyelaras 1 iaitu saudara Suhail Ahmad.

Monday, December 20, 2004

Pertemuan terkini : PROJEK MELAYU MEKAH

Image Hosted by ImageShack.us


Presiden ABIM telah melantik wakil tunggalnya di Mekah (ahli pertama) iaitu Abdul Rahim bin Abdullah untuk pelaksanaan projek terbaru GPTD.

Pertemuan pertama telah diadakan pada 20.12.04 jam 6.15 ptg bertempat di Anjung Rahmat antara GPTD bersama ABIM dan Persatuan Ummul Qura UIAM (Persatuan anak-anak Melayu Mekah).


Pertemuan seterusnya akan diadakan bagi merancang program-program yang boleh dilaksanakan di bumi suci itu. Selain bertujuan mengeratkan silaturrahim, ia juga penting untuk membantu Melayu Mekah mengembalikan identiti keMelayuannya (seperti yang diharapkan Sdr. Abdul Rahim).

Wednesday, December 08, 2004

Sajak Khas buat Pak Imad

Pada 3-5 Disember 2004 bertempat di Anjung Rahmat telah diadakan Latihan Mujahid Dakwah yang dikendalikan oleh ulama terkenal, Pak Imaduddin (Indonesia). GPTD dan PKPIM telah turut menghantar wakil-wakilnya untuk menyertai latihan tersebut.

Berikut adalah sajak khas yang dibuat oleh Setiausaha Agung PKPIM, Sdr. Azwiral Bukhairi Ab. Aziz.

UNTUK PAK IMAD

Pak Imad melangkah lesu
Penuh ilmu ranjau berguru
Abdul Rahim-Syaifatul Akmal tempat bertemu
Putra ulama mujahid terpadu

“Penegak Tiang Agama”
Imaduddin keras bekerja
Punya mimpi dan cita-cita
Memilih hidayah dari nyawa

Keras bahasa halus jiwa
Sayu simpati resapi cerita
Sahabat pembela agama
Rasul mulia yang dicinta

Merenung jauh membungkam rasa
Kerut wajah kata rupa
Setia walau lanjut usia
Walau digugah sakit derita
Imaduddin tetap da’ie perkasa

Friday, December 03, 2004

Pengumuman daripada PENYELARAS

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

A'kum semua ahli GPTD

1. Lawatan saya ke Brunei adalah untuk networking saya dan kita di sana. Saya dibawa melawat ke Kampung Air Brunei, Masjid Sultan Omar Ali Shaifuddin, Jerudong Park(macam Genting Higland) dan dll. Brunei sebuah negara Islamik yg mengharamkan arak dan disko dan akan haramkan rokok.2. Hopefully kita kerja lebih keras sebab kita akan mula expose GPTD ke dunia luar, so tunggu sedikit masa lagi dan be strong!

3. Hari ini kita dikunjungi oleh Imam Pulau Krismas dan beliau bertemu dengan Presiden ABIM(Penasihat GPTD). Beliau gembira dengan sumbangan Aktivis GPTD, saudara Ejal yg berada di Pulau Krismas sekarang ini. Ejal dijangka menamatkan khidmat beliau di sana setelah genap setahun dan bakal kita assignkan di tempat baru pula!Syabas Ejal!

4. Saudara Kamarul, ketua delegasi Ke Kokos akan kita berikan tugasan baru untuk merintis jalan ke Negara FIJI pula tahun depan!Projek Kokos mungkin akan kita serahkan kepada salah seoarang dari Ahli Layar Samudera pula.

5. Jgn lupa Bengkel Perancangan GPTD pada 11 Dis 2004 di Anjung Rahmat, 8am-4pm. Kita akan ada pembentangan Grup Kokos dan perbincangan aktiviti GPTD 2005!Jufitri Joha